Loading...

IT-afdeling steeds minder zeggenschap over IT-besluitvorming en -budget

In België is 30% van het IT-budget niet in handen van de IT-afdeling. 83% van de C-level executives denkt snellere en betere beslissingen te kunnen maken wanneer zij IT hier niet bij betrekken.

Merelbeke, 22 mei 2014

Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten en managed services, maakt vandaag de resultaten bekend van een grootschalig onderzoek over de veranderende rol van IT. Het onderzoek toont aan dat IT-afdelingen van grote organisaties steeds minder betrokken worden bij besluitvorming en het toekennen van IT-budgetten. In België vindt 39% van de IT-uitgaven plaats buiten de IT-afdeling (wereldwijd 37%) omdat het overgrote deel van de C-level executives in België - 63% (wereldwijd 79%) - ervan overtuigd is snellere en betere beslissingen te kunnen maken wanneer zij IT hier niet bij betrekken.

Met deze budgetverschuivingen en verlies van controle, toont het onderzoek, uitgevoerd onder 1.003 beslissers en IT-managers, aan dat er een nieuw ‘service broker’-model ontstaat. Dit houdt in dat IT-medewerkers overleggen met andere afdelingen in de organisatie om een beter beeld te krijgen van hun technologische behoeftes en doelstellingen, om vervolgens intern en extern naar IT-diensten of partners te zoeken die aan deze verwachtingen kunnen voldoen. Meer dan een derde (38% in België en wereldwijd 35%) van de IT-afdelingen wereldwijd figureren tegenwoordig alleen nog als adviseurs. Uit het onderzoek van Avanade komt naar voren dat 62% van de bedrijven met dergelijke IT-afdelingen in België (wereldwijd 56%) van plan is om deze rol als ‘service broker’ het komende jaar verder te willen uitbreiden. Ook laten de resultaten zien dat wereldwijd gemiddeld 68% vindt dat hun IT-afdeling een grotere bijdrage levert aan het realiseren van organisatiedoelen vergeleken met drie jaar geleden. In België is dit maar liefst 81%.

Belangrijkste resultaten

  • In 2014 is 37% van het IT-budget niet toegekend aan de IT-afdeling. Dit komt overeen met de Belgische resultaten (39%). Dit houdt in dat meer dan een derde van de totale IT-aankopen wordt gedaan door mensen die niet rapporteren aan de CIO.
  • De overgrote meerderheid van de beslissers (79%) gelooft dat zij technologische beslissingen beter en sneller kunnen maken wanneer zij IT hier niet bij betrekken. In België is 63 procent van de beslissers het met deze uitspraak eens.
  • IT heeft steeds vaker een adviserende rol, voor zowel interne stakeholders als externe partners. Zo geeft 81% van de Belgische ondervraagden aan dat zij zich comfortabel voelen als de IT-medewerker direct overlegt met belangrijke klanten en partners in een adviesrol (wereldwijd 83%). 48% van de Belgische bedrijven (wereldwijd 66%) zijn van plan om de rol van IT in deze adviesrol in het komende jaar uit te breiden.
  • Om deze verandering door te kunnen voeren, vinden beslissers het noodzakelijk dat IT-medewerkers vaardigheden ontwikkelen op een aantal belangrijke gebieden om medewerkers, klanten en partners te kunnen adviseren over innovatieve technologieën. Zo vindt meer dan de helft van de Belgische C-level executives (57% en wereldwijd 35%) dat IT meer vaardigheden moet ontwikkelen op het gebied van clouddiensten en op het gebied van dienstverlening en systeemintegratie (67% in België en wereldwijd 43%).
  • Bedrijven waarbij IT een adviserende rol vervult, rapporteren positieve resultaten. Zij geven aan dat de IT-afdeling rekening houdt met de behoeften van medewerkers. Het merendeel (71%) van de C-level executives geeft aan dat IT-afdelingen een 'medewerkers staan centraal'-cultuur hebben gekregen. Ook vindt maar liefst 81% van de Belgische bedrijven (wereldwijd 68 procent) dat hun IT-afdeling meer bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen dan drie jaar geleden.
 Zelfs ondanks deze rolverschuiving blijven dezelfde legacy-systemen de agenda van de IT-afdeling bepalen - 36% van de tijd wordt hieraan besteed. Dit leidt tot een situatie die bekend staat als 'two-speed IT', waarbij de IT-medewerker de balans moet vinden tussen de ondersteuning van legacy-systemen en het continu blijven innoveren om zo de concurrentie een stap voor te zijn.

“Deze verschuiving heeft spanning gecreëerd tussen IT en de rest van de organisatie, waardoor de IT-afdeling zijn aanpak moet heroverwegen, nieuwe vaardigheden moet leren en zijn invloed moet zien te vergroten,'' zegt Marc Sorée, Country Manager Avanade België en Luxemburg. ''Vooruitstrevende bedrijven positioneren hun IT-medewerkers als een adviseur en zien als resultaat dat de IT-afdeling meer bijdraagt aan het behalen van bedrijfsdoelen en positieve bedrijfsresultaten dan ooit tevoren''.

Avanade heeft 1.003 C-level executives, managers en IT-beslissers uit negentien landen ondervraagd. Meer informatie is hier beschikbaar.

Over het onderzoek

Avanade’s onderzoek is uitgevoerd in februari 2014 door onafhankelijk onderzoeksbureau Wakefield Research (www.wakefieldresearch.com). Zij hebben 1.003 C-level executives, managers en IT-beslissers ondervraagd van topbedrijven uit de volgende landen: Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Maleisië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Over Avanade

Avanade levert bedrijfstechnologische oplossingen en managed services die klanten helpen om in de huidige digitale wereld optimale bedrijfsresultaten te behalen. Deze oplossingen worden ontwikkeld op basis van inzicht, innovatie en gedegen kennis van Microsoft-technologieën. Avanade’s diensten en oplossingen verbeteren prestaties, productiviteit en klantenloyaliteit bij organisaties in iedere markt. De organisatie wordt gevormd door een wereldwijd netwerk van consultants die beschikken over zakelijke, technische en industriële Microsoft-expertise. Zij bieden hoogwaardige oplossingen waarmee zij inspelen op de veranderende technologieën, on-premise, in de cloud of als managed service. Avanade is in 2000 opgericht door Accenture en Microsoft Corporation. Daarnaast is Accenture voor het merendeel eigenaar van Avanade. Er werken ruim 21.000 professionals voor Avanade in meer dan 20 landen wereldwijd. Kijk voor meer informatie op: "">www.avanade.com.

Press contacts

Edelman

Lisa Bronsealer
+32 (0)2 548 02 63 
lisa.bronselaer@edelman.be

Avanade

Marjolijn Beckers
+32 (0)9 272 91 00
belgium@avanade.com

Next steps

Learn more about the value our work brings to our clients and their customers.

CLOSE
Modal window
Contract
Share this page